Terepfutás, nordic walking, Ebike, úszás

A nagyböjt üzenete futóknak

2020.02.28

Vizsgáljunk meg közösen egy újabb rácspontot a mátrixban!

Találunk-e olyan összefüggéseket, amik harmónikusabbá teszik a test és lélek kapcsolatát? Hogyan illeszkednek egymáshoz a céltudatos alapozó edzések és a böjti lelkigyakorlatok?

A mozgás, a futás, sokunknak szenvedélye és az életünk része. Számtalan pozitív hatását ismerjük, amiket hétköznapjainkban megtapasztalunk. A sportolás felpezsdít, felélénkít, felemel és hosszabb távon formába hoz - mint ez köztudott.

Van úgy, hogy már egy kis átmozgatástól felfrissül testünk, lelkünk egyaránt. De ha szeretnél jobb eredményeket biztonságosan elérni, akkor nem árt egy kis alapozó edzés, ami mellett bizony, kényelmesen megfér akár egy böjti lelkigyakorlat is.

Az ép testben ép lélek gondolat antik bölcseleti gyökerekkel rendelkezik és már a klasszikus ókori irodalomban is fellelhető. Ez a gondolat is a testtudatot erősíti, de mi az ami a lelket nemesíti?

Ahogy közeledünk az évnek tavaszpontja felé, érezzük a megújulás elemi erejét, amitől friss lendületbe jövünk. Ilyenkor már éves céljaink konkrétabbak, pontosabbak. Tudjuk mi mindent szalasztottunk el eddig és tudjuk, hogy csak kemény munkával tudjuk pótolni mulasztásainkat. Ilyenkor a célok elérése érdekében könnyen előkerülhetnek a lefagyasztott szilveszteri fogadalmaink is, amiket ne keverjünk össze a Nagyböjti fogadalmakkal, mert bizony itt mélyebb lelki munka szokott zajlani.

Kicsit elevenítsük fel keresztény hagyományaink alapismereteit. Ha hited szerint keresztényként élsz, vagy Istent keresőként, akkor biztos ismerős számodra a Nagyböjti időszak, ami Hamvazószerdától Húsvétig, Krisztus feltámadásának ünnepéig negyven napon át tart. Ez a lelki elmélyülés időszaka, amikor lemondások és a bűnbánat révén tudatosabban próbálunk élni. A lemondásaink, próbára tesznek bennünket. Ezek amolyan lelki felajánlások, amik által jobbá válhatunk. A bűnbánat, pedig a bűnbocsánat által lesz teljessé, ami az önismeretünket javítja és Istenképünket teszi élővé.

Ahhoz, hogy eredményesen tudjunk fejlődni, időre, türelemre, elfogadásra van szükség. Ez a hat hetes felkészülési időszak, olyan mint egy hat hetes edzésterv, csak nem félmaratonra készít fel, hanem földi életünk nehézségi erejével ellentétes, vertikális irányban, az ég felé segíti felemelni tekintetünket, amitől élesebb lesz a látásunk és a jobb lesz a tartásunk.

Figyeljünk arra, hogy böjti napokon ne végezzünk magas intenzitású edzéseket, mert a vércukorszint ilyenkor labilisabb mint máskor. De szép keresztényi gondolat például, hogy átlépve konfortzónákat, esetleg az edzésmunkád rovására segíts másoknak, hogy biztonságban elinduljanak a sportos élet útján, vagy hívd meg sportközösségedbe, vagy hozd el a következő közösségi futásunkra Tihanyba, ahol beleszerethet a terepfutásba, vagy a nordic walkingba. :)

A lemondó jellegű lelkigyakorlatok hátterében egy nagyon egyszerű pszichológiai motor működik. Reflektorfénybe helyezi rutinjainkat, szokásainkat, amiknek rabjai vagyunk és rávilágít a változtatás lehetőségeire, komfortzónánk határaira és a kormányra, ami a kezünkben van, ugyanis nagyon sok múlik rajtunk. Nem mindegy, hogy mi hajt és merre igyekszünk!

Ha kitartóak vagyunk egy lemondás kapcsán, akkor a reflektor fénye először erősödik, mert jobban szeretnénk látni, érteni a változás eredményeit, idővel pedig halványul, mert a lemondással járó kedvező hozadékokat elkezdjük érezni, tapasztalni. Új hasznos rutinok veszik át a régiek helyét, amik a változással járó tiszta, felszabadító érzéseket keltenek.

A Nagyböjti lemondások visszafogottságra buzdítanak, valamint arra szólítanak fel, hogy a túlzó személyes igények és szükségletek kielégítése helyett figyelmességgel forduljunk mások felé örömet szerezve ezáltal és segítsünk a körülöttünk lévőknek, hogy békés közösségben élhessünk.

A Nagyböjti bűnbánat lélektana leegyszerűsítve szintén könnyen érthetővé válik, aminek kulcsszavai: a belátás, a türelem, az elfogadás, a megbocsátás, a szeretet és a béke. A negyven nap pontosan elég idő ahhoz, hogy türelemmel megemésszük esendőségünkből adódó hibáinkat és pont elég idő, hogy feldolgozzuk a bűntudatot, sőt van ideje, hogy megérjen bennünk a bocsánatkérés is, van idő a böjttel engesztelődni.

Ez az időszak arra is felhívja a figyelmet, hogy mindig van megoldás! Mindig van idő! Mindig van segítség, mert sosem vagy egyedül! Közösségben élünk!

Vasárnaponként ne úgy tekints túrád, terepfutásod alkalmával a templomokra, templomromokra, minha csak mérföldkövek lennének, hanem tekints be , mint egy frissítőállomásra, ahol élet van! Próbáld ki, menj be és legyél részese egy miséknek.

Neked van Nagyböjti fogadalmad?

Akarsz róla beszélni? :)


#tihanysportspirit #tihanysporttheology #tihanyportpsyology #tihanysportpower #velunkazisten #peace #love