Terepfutás, nordic walking, Ebike, úszás

Kétéltű nyíltvizi teljesítménytúra

A TihanySport nyári programja úgy az igazi, ha főszerepet kap benne az úszás és a Balaton is!

Az országosan is egyedülálló, új eseménysorozatunk, a limitált létszámmal (max. alkalmanként 8 fő!), 6 alkalommal megrendezésre kerülő, sportesemény és kihívás! 

KÉTÉLTŰ= nyílt-vízi úszás (1.5 km) + túra/futás (6 km) 

Felszerelés:Az úszó távhoz úszó bójákat (spec. drybag) biztosítunk.Kis méretű törölközőt hozz magaddal, ami mellé még az edzőcipőd és a pólód fogod tudni betenni a drybag-be. (Esetleg kocsikulcs vagy telefon, de pár csepp víz bejuthat a csomagba, ezért ezeket csak saját felelősségre vízálló tasakba csomagolva javasoljuk)

Szintidő: 120 perc 

A teljesítők emlékmágnest kapnak ajándékba 

Indulás/időpontok: örvényesi szabad strand, időpontot igényekhez és időjáráshoz igazodva egyeztetünk! 

Útvonal: Örvényes - Tihany Sajkod - Örvényes

Nevezés/részvétel: a részvétel regisztrációhoz kötött

részvételi díj: 5000 Ft előre utalás esetén. 

Létszámlimit: 8 fő / alkalom :)

Mindenekelőtt fő a biztonság! Rossz idő (eső, 2.fokú viharjelzés, stb.) esetén a részvételi díjat igény szerint visszautaljuk vagy következő sporteseményünkön beszámítjuk. Készüljetek! 

Kérdések esetén keressetek, írjatok! 

Tel.: +36-20/223-7282 (Barna) vagy marso.sarolta@tihanysport.com (Saci)

Kétéltű teljesítménytúra regisztráció

A nyíltvízi úszás hőskora

A modernkori nyíltvízi úszás története egészen 1810. május 3-ig vezethető vissza, amikor Lord Byron több mérföldet úszott azért, hogy a Dardanellákon keresztül Európából Ázsiába jusson. Az első újkori olimpián, 1896-ban Athénban, a versenyeket szintén a nyílt vízen rendezték meg. Önálló sportágként 2008-ban Pekingben lett az olimpiai program része (az ötkarikás játékokon csak a 10 km-es versenyszám szerepel).

A nyíltvízi úszás története a FINA keretein belül

A nyíltvízi úszás 1991-ben került be a világbajnokság programjába. Ekkor még csak 25 km-es távú versenyt rendeztek, majd később a rövidebb távok is bekerültek a vb versenyszámok közé: az 5 km 1998-ban, a 10 km 2001-ben. A FINA/HOSA 10 km-es Maratoni Úszó Világkupa-sorozata remek lehetőséget biztosít a legjobb nyíltvízi úszóknak a versenyzésre, valamint a jelentős összegű pénzdíjak elnyerésére.


A sportág kiemelkedő személyiségei 

A sportág egyik legkülönlegesebb alakja a tunéziai Oussama Mellouli (Uszáma el-Mellúli), aki - Risztov Évához hasonlóan - medencés úszóból lett nyíltvízi versenyző. Mellouli 1500 méteres gyorsúszásban olimpiát nyert Pekingben, egy évvel később pedig világbajnokságot Rómában. Ezután váltott, 2012-ben a londoni olimpián 10 kilométeren győzött, a következő évben Barcelonában pedig a nyíltvízi 5 kilométeres döntőben nyert vb-aranyat.

A magyar nyíltvízi úszás

A magyar nyíltvízi úszók érmeiket már korán elkezdték gyűjteni, főleg a kontinensviadalokon, de az igazi áttörést Kovács Rita érte el 1994-ben szerzett világbajnoki ezüstérmével. A férfiaknál 2011-ben Gercsák Csaba nyerte az első érmet, egy bronzot a 25 kilométeres versenyszámban. Persze a legnagyobb eredményünk Risztov Éva londoni olimpiai aranya.