Terepfutás, nordic walking, e-bike 

"Fűtenger, napvilág Megtalálhatsz, menj tovább! Meleg szél, parti ház Ez nem álom, meg ne állj!" / Magashegyi Underground: Fűtenger

Nordic Walking edzések, túrák

A Nordic walking egyesíti a gyaloglás, a futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, amelyek révén hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, és nem utolsósorban intenzíven dolgoztatja a felsőtest izomzatát is. 

Mikor vannak az edzések?

Nordic Walking edzéseket június 15-től a következő időpontokban tartok:

 • kedd 15:15 órától
 • csütörtök: 15:15 órától

Találkozó a Belső-tó partján a gémeskútnál.

A Nordic Walking edzés  1,5 órás. A bemelegítést követően kb. 4 - 6 km gyaloglás a különböző technikák gyakorlásával, több - kevesebb szintemelkedéssel, az edzés végén levezető nyújtással. 

Ajánlom 

 • - állóképesség növelésre,
 • - gondok és gondolatok kiüresítésére,
 • - egészségmegőrzésre,
 • - és zsírégetésre is.

Edzésdíj: 2.000 Ft/ másfél óra. 

Az edzésekre 5 vagy 10 alkalmas bérlet váltható! A bérlet ára 1.500 Ft/alkalom, tehát 7.500,- vagy 15.000 Ft.

Bejelentkezés telefonon vagy e-mailben:

+36-20/481-6402 vagy marso.sarolta@tihanysport.com

Az edzésekhez úgy érdemes csatlakozni, hogy már ismered a nordic walking alaptechnikákat. Alaptechnika oktatás miatt kérlek keress, hogy időpontot tudjunk egyeztetni. Gyere, próbáld ki, és legyen a sportos gyaloglás az életed része! Az alaptechnika oktatáról ezen az oldalon lejjebb olvashatsz! 

Nordic Walking hatásai

 • az izmok 90%-át átmozgatja, erősíti
 • a botok helyes használatával csökken az ízületi terhelés a csípő, térd és boka területén, pl. a futáshoz képest
 • állóképesség és keringésjavító, vérnyomáscsökkentő
 • növeli a tüdőkapacitást, a sejtanyagcserét
 • a növekvő oxigénfelvétel agyműködésserkentő
 • intenzív zsírégető hatású
 • ízületi mozgékonyság növelő
 • idegerősítő és koncentrációs képesség növelő

Kiknek ajánlott ez a mozgásforma?

 • akik épp újrakezdik a mozgást
 • túlsúllyal rendelkezőknek, kiegészítve étkezési és mentális tanácsokkal
 • mozgásszegény életmódót élőknek, ülőmunkát végzőknek
 • stresszes életet élőknek
 • szülés előtt és után állóknak
 • rehabilitációs szakaszban sérülések, műtétek után, akár gyógytornásszal együttműködve
 • akiknek van szív- és érrendszeri betegsége, cukorbetegsége - ez esetben orvosi felügyelettel
 • depresszióban szenvedőknek
 • idősebb korosztálynak a mozgásban maradás örömére
 • akik megunták a fitness órák edzőtermeinek falait és változatosságra vágynak

Várlak szeretettel:

Marsó Saci / Nordic Walking edző

Nordic Walking alaptechnika 

2 x 1,5 órás alaptechnika oktatást Tihanyban, a Belső-tó vagy a Külső-tó partján szoktuk tartani. 

Program: 3 különböző nordic walking lépés, alaptechnika részletes oktatása és begyakorlása többféle összetételű és méretű bot kipróbálási lehetőségével. Öltözködéssel, felszereléssel, pulzusméréssel, kapcsolatos tanácsadás :)

Az oktatást kiscsoportos, néhány fős keretében tudom vállalni. Az előnye, hogy így biztosan abban a tempóban tudunk haladni a tanulással, ami megfelelő. Az oktatáson nordic walking botot tudok biztosítani, amit a két alkalom között haza is lehet vinni, gyakorolni :-)
A mini tanfolyam ára: 5.000 Ft / a kettő másfél órás foglalkozás.
Nordic walking botot nem érdemes addig beszerezni, amíg a megfelelő bothosszt nem tudjuk biztosan, ez néhány óra gyakorlás után fog kiderülni, hogy kinek mi a legmegfelelőbb. Az oktatásra svájci KV+ típusú állítható hosszúságú botot használunk. A saját, fix botok beszerzésében tudok segíteni. 

Csak a megfelelően elsajátított helyes nordic walking technika alkalmazásával élvezheted igazán a nordic walking pozitív hatásait. 

Bejelentkezés, a marso.sarolta@tihanysport.com címen vagy érdeklődj telefonon: +36-20-481-6402 telefonszámon. Várlak! Marsó Saci 

Mikor lesz a következő túra?

Túra a "látott hal" nyomában
2021. november 6.-án

Találkozó: 10 óra / Mádl Ferenc téren

Immár 20. alkalommal rendezik meg a "látott hal", azaz a garda nevével fémjelzett szezonzáró fesztivált Tihanyban.
A fesztivál programjai között idegenvezetéssel egybekötött Nordic Walking túra keretében utánajárunk annak, hogy miért is hívják a tihanyiak a gardát látott halnak. Ha szerencsénk lesz, mi is láthatunk látott halat. :)

A túra kb. 3 órás időtartamú. Az útvonalon megpróbáljuk felfűzni a régi gardahalászatok során a hegyenjárók által használt kilátópontokat. És hogy kik is a hegyenjárók? Hát ezt is megtudhatjátok, sőt ki is próbálhatjátok magatokat hegyenjáróként november 6-án!

A tempó a csapaton múlik! Várom kezdő és haladó Nordicosok jelentkezését is. Botokat tudok biztosítani, de kérlek jelezd előre, ha van ilyen igényed!

A túra végén vendégül látlak egy Penco sportitalra és házi sütire.
A túra díja felnőtteknek 3.000,- Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 2.000,- Ft.

Mit hozz magaddal?

Kis hátizsákba, vagy övtáskába innivalót, ha szükséged van rá, akkor minimális ennivalót, a nordic walking botodat (ha nincs ilyen, jelezd nekem előre). Kényelmes, sportolásra alkalmas cipő, ruházat legyen rajtad, és a jókedvedet se felejtsd otthon!

Várlak szeretettel: Marsó Saci
Elérhetőségek: 06-20/481-6402 vagy marso.sarolta@tihanysport.com

A garda fesztivál programja megtalálható a tihany.hu és a gardafesztival.hu honlapokon.

Jelentkezés a november 6.-i túrára:


A Nordic Walkingról röviden

A Nordic Walking olyan aerob mozgásforma, amely szenvedés nélkül, viszonylag rövid idő alatt tartósan jó közérzetet, extra állóképességet biztosít. Más sportokkal összehasonlítva ez az egyik leghatékonyabb aerob mozgásforma.

Stimulálja az anyagcserét, tartós fogyást biztosít

Ma már az életmóddal foglalkozó szakemberek - orvosok, edzők, dietetikusok - egyetértenek abban, hogy az eredményes és tartós fogyás alapja a megfelelő mozgással kiegészített helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás. 
Azt viszont kevesen kommunikálják megfelelően, hogy milyen típusú sportot érdemes végezni ahhoz, hogy az edzés valóban meghozza az optimális eredményt, és ne váljunk általa még kimerültebbé, kedvetlenebbé esetleg betegebbé. 
A hatékony testmozgás az ún. zsírégető zónában való, 30-60 percig tartó munkavégzést jelenti (hiszen a zsírégetés kb. 20 perc után indul el), hetente legalább 2-3 alkalommal. Zsírégető zónában akkor vagyunk, amikor szívverésünk a maximális pulzusszám 60-75% -át éri el. 
Ezért ajánlatos beszerezni egy pulzusmérő órát, de ennek hiányában megeszi az ún. "beszédteszt" is: a testmozgás intenzitása akkor a legmegfelelőbb a zsírégetéshez, ha edzés közben egybefüggően tudunk beszélgetni. Ha kapkodnunk kell a levegő után, vagy zihálva lélegzünk, akkor túlléptük azt a terhelési szintet, amely a testsúlycsökkentéshez igazán hatékony. 
A legtöbben nem is gondolják, hogy a zsírégető zónában való testmozgás mennyire kíméletes - hiszen intenzitása nem terheli fölöslegesen a szervezetet -, mégis hihetetlenül hatékony. 
A Nordic Walking azért ideális zsírégető sport, mert tapasztalatok szerint az edzés időtartamának legalább 80%-a zsírégető zónában zajlik, míg a normál gyaloglás legtöbbször nem éri el, a futás pedig szinte mindig meghaladja az ideális pulzusértékeket. 

Izmaink több mint 90%-át megdolgoztatja, erősíti.

A szabadban végzett aerob sportok (kocogás, gyaloglás, kerékpározás stb.) csak részben dolgoztatják meg testünk izmait, ezért az egyenletes fejlődés érdekében ajánlatos külön erősítő gyakorlatokat beiktatni programunkba. 
A Nordic Walkingban az a csodálatos, hogy a friss levegőn történő gyakorlás közben egyedülálló módon szinte az összes izmunk részt vesz a munkában! 
Szenzációs érzés, amikor a lendületes karmunkának köszönhetően az egész felsőtest intenzíven dolgozik, és az egyébként elhanyagolt területek, mint a váll, a hát, a kar és a mell izmai új életre kelnek. 
Továbbá a bot használatával megnő a lépéshossz , így farizmunk is intenzívebben dolgozik, a diagonál technika nyomán kialakuló természetes rotáció pedig kíméletesen megdolgoztatja a gerincoszlopot és annak tartóizmait, valamint a haránt hasizmokat és az oldalizmokat. 
Néhány alkalom után fantasztikusan uraljuk egész testünket, és olyan izmokat is felfedezünk magunkon, amelyeknek a létezését korábban nem is sejtettük!

Szemmel látható alakváltozást eredményez

A testsúlycsökkenés és az izmok munkára késztetése mellett van még egy "pozitív mellékhatása": szálkás idomokra és karcsúbb derékra számíthat az, aki kitartóan, legalább három-négy hónapon át heti három alkalommal időt szentel rá. A folyamat lassan indul be, de az eredmény látványos lesz. Figyelem: nincs új a nap alatt, a testünk arra teremtetett, hogy mozogjon; a folyamatos edzést nem spórolhatjuk meg, de örömtelivé tehetjük!

Tehermentesíti az ízületeket

Sokan azért nem merik az állóképesség-javító sportokat választani, mert féltik ízületeik épségét, esetleg már problémáik vannak ezen a területen. 
Erre is megoldás a Nordic Walking, mert a körültekintően kiválasztott botok, és a helyesen, szakember felügyelete mellett elsajátított technika segítségével egy harmonikus, kíméletes mozgássort végzünk, amelynek során csillapítjuk az ízületekre nehezedő ütést, rázkódást.


Megszabadít a stressztől, jókedvre derít

Ma már mindenki tudja, hogy a sport endorfint, ún. "boldogsághormont" termel, ezért segít elűzni a mindennapi stresszt, depressziót. 

De csakis akkor, ha jó szívvel kezdünk neki a testgyakorlásnak, nem valami kipipálandó, nyűgös napi feladatként kezeljük. A Nordic Walking garantáltan "örömsport", próbálja ki!


A nordic walking sztori

A 30-as évektől a finn sífutók már nyári edzéseikhez is használták botjaikat, hiszen hó hiányában is szükségük volt a technikai és koordinációs gyakorlásra. Szárazon természetesen a technika is kisebb-nagyobb változtatásokon ment át, és a bottal való tréning remek komplex edzésformává alakult, hiszen az állóképességet és izomerőt legalább annyira fejlesztette, mint a mozgékonyságot és a koordinációt. Az évtizedek során a nagyközönség is felfigyelt erre a nagyszerű testedzési lehetőségre, megirigyelvén a sífutók átlagon felüli kondícióját, és látván, hogy hó és speciális drága felszerelések nélkül is, gyakorlatilag az év 365 napján növelni tudják állóképességüket, erősítik testük majd minden izmát, és közben remekül szórakoznak.

1996-ban egy finn diák, Marko Kantaneva szakdolgozatot írt a sífutók eme különleges edzésmódszeréről, majd egy sportszergyártó céggel karöltve 1997-ben hivatalosan is bemutatta a sportágat a finn nagyközönség számára, az egzotikusan csengő "sauvakävely" néven. 
Először angolul Pole Walking (botos gyaloglás) néven emlegették, de még abban az évben megkapta a hivatalos Nordic Walking ("Északi gyaloglás") elnevezést, utalva ezzel szülőhazájára, a sport jellegére, és némiképp a sífutással való rokonságára is. 
Röpke tíz év alatt a sport nem várt népszerűségre tett szert. Az első nemzetközi szövetség 2000-ben alakult, azóta világszerte gomba módra szaporodnak a klubok, egyesületek, társaságok. 

Mint a VDNOWAS okleveles trénere, fontosnak tartom, hogy az eredeti, "Nordic Pole Walking" technikáját alkalmazzam és oktassam, hiszen ez az a mozgássor, ami alkalmas a test teljes átmozgatására, karbantartására.