Nordic Walking edzések, túrák

A Nordic walking egyesíti a gyaloglás, a futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, amelyek révén hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, és nem utolsósorban intenzíven dolgoztatja a felsőtest izomzatát is. Az edzések intenzitásuk szerint lehetnek lassabb tempójú zsírégető edzések vagy gyorsabb kondinövelő edzések.

Mikor lesz a következő túra?

Augusztus 31-én, szombaton 9:00 - 12:00 

A túra során érintjük az Apáti kilátót, a Csúcs-hegyet, a Gejzír mezőt, és még számos érdekes pontot a félszigeten :) Lesz egy kis idegenvezetés, történelem, geológia és megismerkedünk néhány most gyűjthető gyógynövénnyel is.

Túravezető: Marsó Sarolta nordic walking edzők.

Találkozó: augusztus 31-én 9 órakor a tihanyi Belső-tó partján lévő gémeskútnál. (GPS-be írd, hogy Levendula Ház Látogatóközpont vagy Kotyogós Kávéterasz.)

Botokat korlátozott számban és méretben tudunk biztosítani, ezért is kérlek, mindenképp jelezd részvételi szándékodat! :) 

A túrán a részvételi díj felnőtteknek 1.500 Ft, gyermekeknek ingyenes.

A túrára vizet ivóövben vagy kis hátizsákban hozz magaddal! 

A túra végén egy kis frissítővel, házi sütivel, házi szörppel,  PENCO sportitallal, gyümölccsel várunk Benneteket! Ezen kívül minden résztvevőnek kis levendulacsokorral kedveskedünk <3

Mikor vannak az edzések?

Nordic Walking edzéseket májustól minden szerdán 17:30 - 19:00 tartok. Első alkalom: május 8! Találkozó a tihanyi Belső-tó partján lévő gémeskútnál, GYERE, várlak szeretettel! :)

Edzésdíjakat IDE kattintva találsz :)

Bejelentkezés szükséges! Keress az alábbi elérhetőségeken:

Telefonszám: +36-20/481-6402, e-mail: marso.sarolta@tihanysport.com  vagy az alábbi űrlap kitöltésével :)

Marsó Saci / Nordic Walking edző

Miért a Nordic Walking?

A Nordic Walking olyan aerob mozgásforma, amely szenvedés nélkül, viszonylag rövid idő alatt tartósan jó közérzetet, extra állóképességet biztosít. Más sportokkal összehasonlítva ez az egyik leghatékonyabb aerob mozgásforma.

Stimulálja az anyagcserét, tartós fogyást biztosít

Ma már az életmóddal foglalkozó szakemberek - orvosok, edzők, dietetikusok - egyetértenek abban, hogy az eredményes és tartós fogyás alapja a megfelelő mozgással kiegészített helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás. 
Azt viszont kevesen kommunikálják megfelelően, hogy milyen típusú sportot érdemes végezni ahhoz, hogy az edzés valóban meghozza az optimális eredményt, és ne váljunk általa még kimerültebbé, kedvetlenebbé esetleg betegebbé. 
A hatékony testmozgás az ún. zsírégető zónában való, 30-60 percig tartó munkavégzést jelenti (hiszen a zsírégetés kb. 20 perc után indul el), hetente legalább 2-3 alkalommal. Zsírégető zónában akkor vagyunk, amikor szívverésünk a maximális pulzusszám 60-75% -át éri el. 
Ezért ajánlatos beszerezni egy pulzusmérő órát, de ennek hiányában megeszi az ún. "beszédteszt" is: a testmozgás intenzitása akkor a legmegfelelőbb a zsírégetéshez, ha edzés közben egybefüggően tudunk beszélgetni. Ha kapkodnunk kell a levegő után, vagy zihálva lélegzünk, akkor túlléptük azt a terhelési szintet, amely a testsúlycsökkentéshez igazán hatékony. 
A legtöbben nem is gondolják, hogy a zsírégető zónában való testmozgás mennyire kíméletes - hiszen intenzitása nem terheli fölöslegesen a szervezetet -, mégis hihetetlenül hatékony. 
A Nordic Walking azért ideális zsírégető sport, mert tapasztalatok szerint az edzés időtartamának legalább 80%-a zsírégető zónában zajlik, míg a normál gyaloglás legtöbbször nem éri el, a futás pedig szinte mindig meghaladja az ideális pulzusértékeket. 

Izmaink több mint 90%-át megdolgoztatja, erősíti.

A szabadban végzett aerob sportok (kocogás, gyaloglás, kerékpározás stb.) csak részben dolgoztatják meg testünk izmait, ezért az egyenletes fejlődés érdekében ajánlatos külön erősítő gyakorlatokat beiktatni programunkba. 
A Nordic Walkingban az a csodálatos, hogy a friss levegőn történő gyakorlás közben egyedülálló módon szinte az összes izmunk részt vesz a munkában! 
Szenzációs érzés, amikor a lendületes karmunkának köszönhetően az egész felsőtest intenzíven dolgozik, és az egyébként elhanyagolt területek, mint a váll, a hát, a kar és a mell izmai új életre kelnek. 
Továbbá a bot használatával megnő a lépéshossz , így farizmunk is intenzívebben dolgozik, a diagonál technika nyomán kialakuló természetes rotáció pedig kíméletesen megdolgoztatja a gerincoszlopot és annak tartóizmait, valamint a haránt hasizmokat és az oldalizmokat. 
Néhány alkalom után fantasztikusan uraljuk egész testünket, és olyan izmokat is felfedezünk magunkon, amelyeknek a létezését korábban nem is sejtettük!

Szemmel látható alakváltozást eredményez

A testsúlycsökkenés és az izmok munkára késztetése mellett van még egy "pozitív mellékhatása": szálkás idomokra és karcsúbb derékra számíthat az, aki kitartóan, legalább három-négy hónapon át heti három alkalommal időt szentel rá. A folyamat lassan indul be, de az eredmény látványos lesz. Figyelem: nincs új a nap alatt, a testünk arra teremtetett, hogy mozogjon; a folyamatos edzést nem spórolhatjuk meg, de örömtelivé tehetjük!

Tehermentesíti az ízületeket

Sokan azért nem merik az állóképesség-javító sportokat választani, mert féltik ízületeik épségét, esetleg már problémáik vannak ezen a területen. 
Erre is megoldás a Nordic Walking, mert a körültekintően kiválasztott botok, és a helyesen, szakember felügyelete mellett elsajátított technika segítségével egy harmonikus, kíméletes mozgássort végzünk, amelynek során csillapítjuk az ízületekre nehezedő ütést, rázkódást.


Megszabadít a stressztől, jókedvre derít

Ma már mindenki tudja, hogy a sport endorfint, ún. "boldogsághormont" termel, ezért segít elűzni a mindennapi stresszt, depressziót. 

De csakis akkor, ha jó szívvel kezdünk neki a testgyakorlásnak, nem valami kipipálandó, nyűgös napi feladatként kezeljük. A Nordic Walking garantáltan "örömsport", próbálja ki!


A nordic walking sztori

A 30-as évektől a finn sífutók már nyári edzéseikhez is használták botjaikat, hiszen hó hiányában is szükségük volt a technikai és koordinációs gyakorlásra. Szárazon természetesen a technika is kisebb-nagyobb változtatásokon ment át, és a bottal való tréning remek komplex edzésformává alakult, hiszen az állóképességet és izomerőt legalább annyira fejlesztette, mint a mozgékonyságot és a koordinációt. Az évtizedek során a nagyközönség is felfigyelt erre a nagyszerű testedzési lehetőségre, megirigyelvén a sífutók átlagon felüli kondícióját, és látván, hogy hó és speciális drága felszerelések nélkül is, gyakorlatilag az év 365 napján növelni tudják állóképességüket, erősítik testük majd minden izmát, és közben remekül szórakoznak.

1996-ban egy finn diák, Marko Kantaneva szakdolgozatot írt a sífutók eme különleges edzésmódszeréről, majd egy sportszergyártó céggel karöltve 1997-ben hivatalosan is bemutatta a sportágat a finn nagyközönség számára, az egzotikusan csengő "sauvakävely" néven. 
Először angolul Pole Walking (botos gyaloglás) néven emlegették, de még abban az évben megkapta a hivatalos Nordic Walking ("Északi gyaloglás") elnevezést, utalva ezzel szülőhazájára, a sport jellegére, és némiképp a sífutással való rokonságára is. 
Röpke tíz év alatt a sport nem várt népszerűségre tett szert. Az első nemzetközi szövetség 2000-ben alakult, azóta világszerte gomba módra szaporodnak a klubok, egyesületek, társaságok. 

Mint a VDNOWAS okleveles trénere, fontosnak tartom, hogy az eredeti, "Nordic Pole Walking" technikáját alkalmazzam és oktassam, hiszen ez az a mozgássor, ami alkalmas a test teljes átmozgatására, karbantartására.