Terepfutás, nordic walking, Ebike, úszás

Milyen futócipőt válassz a bulifutamra?

2017.08.08

Azon gondolkodsz, milyen futócipőt válassz a Tihany Xtreme bulifutamára?

A futók többségének általában több pár cipője van, amik csak arra várnak, hogy a megfelelő alkalommal próbára lehessen tenni őket. Tihanyban elég változatos a terep. A jó döntés meghozásához egy kis ráhangoló pályaleírással kötném össze a cipő választást.

A legrövidebb távunk, az 5km-es bulifutam: 100% terep! Nagyon szép pálya! A Belső-tó partjától indul. Erdészeti és mezőgazdasági, illetve szőlők közötti dűlőutakon halad a pálya nyomvonala. Tehát nyugodtan választhatod az agresszívabb talpmintázatú cipődet. De jöjjenek a részletek!

A Rajt, a tóparti mezőn lesz, itt kell a "bemelegítő" első száz métereket a füves focipályán keresztül megtenni. Októberben, amikor már hűvösebb az idő, a tóparti részek nyirkosabbak szoktak lenni, az sem kizárt, hogy harmatos lesz. Két- háromszáz méter nem sok, de alaposan el tudja áztatni a lábbelinket. Ha dobogós helyre vágysz, és az elején nem akarsz óvatosabban futni, akkor nem hátrány a gora tex-es, vízhatlan cipő. A focipálya után a szürkemarha gulya mellett murvás útra vált a pálya. Ha szárasság van, akkor a kijárt út apró kavicsai könnyen kiperdülnek a talpunk alól, ha esősebb az idő, akkor pocsolyákra lehet számitani. Itt is előny a speed cross minta!

Szerintem a terepverseny kezdete ott kezdődik, amikor az Aranyház alatti erdőkbe fordul a pálya. Itt kicsit sziklásabb, kövesebb emelkedővel találkozunk. A terepút az Aranyház alatti erdővel körbezárt földekhez visz, ami fiatal levendulákkal van beültetve. Igaz, a levendula nem októberben virágzik, de ez mindenképp egy nagyon barátságos, eldugott kis része a félszigetnek. Innen erdei szakaszba érkezünk, ahol egy szűk erdészút vár: kezdetét veszi egy kis erdei "hullámvasút", fel-le szakasz, aminek az utolsó emelkedője lepheti meg az embert. Az út többnyire avarral takart, ahol kövek, ágak szoktak megbújni a levelek alatt. A torzion talpak és az erős boka felépítésű cipők itt stabilitást adhatnak. Az utolsó emelkedő gyakran nedves erdei talaj, de valahogy sosincs nagy sár. Innen az erdészház felé ereszkedésnél újra kellenek a durvább minták: ez itt egy alaposan kitaposott keményebb erdei talaj, gyökerekkel. Eső után különösen csúszós! Ha nagyobb sebességet engedsz meg magadnak, akkor garantált, hogy sáros lesz a hátsód! Még akkor is, ha bekapcsol az impact brake rendszer, amit a hatékonyabb fékezéshez fejlesztettek ki. :) Az erdészházhoz érve az 5km-es mezőny jobbra fordul a murvás útra, a Rátai-csáva irányába, erre lehetnek nagyobb pocsolyák! Száz méter után egy gyönyörű mezőre érkezel, ahonnan új perspektívából mutatja magát a félsziget. A szőlőkhöz érve, ha kedvezőtlen az idő, akkor kezdetét veszi az "agyag-csata"! Innen már csak egy kilóméterre van a Belső-tó part, ahol a gyepes úton meg tudod törölni a lábad: megszabadulhatsz a sártól, aztán már csak pár száz méter a mindig zöld füves úton és vár a cél!

Az "agyag-csata" kimondottan csak esős időszakban fordul elő! Ilyenkor teljesen mindegy, hogy milyen a mintája a talpadnak, beleragad. Talán a durvább mintából könnyebben ki lehet pucolni, mint a sűrűbből, de többet is vesz fel a tihanyi földből, amitől elnehezedik a cipő, és a bokát, térdet sem kíméli. Akinek szöges terepfutócipője van, annak megéri becsavarni a szögeket.

Ezek után csak az égieket kell kérnünk, hogy legyen jó időnk!