Terepfutás, nordic walking, Ebike, úszás

Tihany Cross természetvédelem

2019.09.18

Tihany Cross terepfutó versenyünket Magyarország első, 1952-ben létrehozott tájvédelmi körzetében, az ország egyik legváltozatosabb, legattraktívabb területén rendezzük meg. Az Európa Tanács pedig, 2003-ban adományozta a védett természeti területek Európa Diplomáját a Tihanyi-félszigetnek.

Nem csoda hát, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak ezt a rendkívül értékes félszigetet, annak a természeti és a régészeti értékeit előírásokkal, jogszabályokkal, őrszolgálattal óvja és védi. A versenyünk a Nemzeti Park engedélye nélkül nem is valósulhatna meg, hovatovább 11 pontos természetvédelmi előírásnak kell eleget tennünk. 

Büszkeség számunkra, hogy a Tihany Cross az egyetlen sportrendezvény a világon, aminek nyomvonala áthaladhat az 1920-as években telepített tihanyi Őslevenduláson. Köszönjük a Nemzeti Parknak a bizalmat! Kérünk Benneteket, kedves Terepfutók, hogy ezzel a bizalommal ne éljünk vissza, tartsuk be a szabályokat - higgyétek el, nem lesz nehéz!

A verseny során a vadon élő állatok zavarása, valamint a védett és fokozottan védett növények, állatok és ásványok, kőzetek gyűjtése, károsítása tilos, a Natura 2000 élőhely állapotának és értékeinek megőrzését kell szem előtt tartanunk.
A futóverseny során az útvonalat rövidíteni, attól eltérni szigorúan tilos, mert az útvonal védett és fokozottan védett természeti értékek élőhelyein, illetve azok közelében halad el.

A verseny nyomvonalának jelölésére egyedi szalagokat használunk, amiket évről évre újrahasznosítunk. 

Ugye, nem lesz nehéz: ne térj le az útról, ne szemetelj, és ne zavard az élővilágot! Szerintem ezt minden terepfutó betartja a hétköznapokban is ;-) Gyertek bátran, csodáljátok meg a Tihanyi-félsziget igazi arcát, és vigyázzatok minden aprócska részére nagyon! <3