Terepfutás, nordic walking, Ebike, úszás

Tihany Cross tihanyi szemmel

2018.10.28

Van egy lelkes sportos tihanyi közösség, akik egyesületbe szerveződve dolgoznak a település sportéletéért és az aktív turizmus fejlesztéséért. Már több mint egy évtizede jelen vannak és lehet odaadó munkájukra számítani. Programjaik és terveik sokat hozzátettek és tesznek a falu sport életéhez.

Idén, sikeresen új néven, új sportprojekttel álltak elő a terepfutók örömére! Az I. Tihany Cross Terepfutóversenyt és Félmaratonont egy viharos szeptemberi szombat délelőtt rendezték meg, hogy a dinamikusan fejlődő futósport terepfutó sportágnak ezen szegmensén is legyen kihívás Tihanyban.

A crossfutást terepfutó berkekben azon jellemzők szerint ismerik, ahol összességében jól futható terepen, kevesebb szintemelkedéssel számolhatnak a versenyzők. Lehet füves, lehet földes, vagy köves a pálya, a legfontosabb, hogy a természetes környezeti adottságokra kell támaszkodnia ezen verseny fajtának. Sokan összekeverik a diáksportból ismeretes mezei futóversenyekkel, amik rövidebb és általában zártpályásak. A cross-futások inkább hosszútávú terepfutó-versenyek körébe tartozik.


Szeptember 22-én, a Tihany Sport és Szabadidő Egyesület által meghirdetett crossfutásra a Belső-tó partján közel 300-an álltak rajthoz. Három távra lehetett nevezni, egy rövidebbre (4,2km), ami a Hármas-hegyet kerülte meg és inkább panoráma futásnak lehetett volna nevezni, valamint negyed (10,5km) és félmaratonra (21km), ami a félsziget nyugati oldalában tett egy, illetve két nagyobb kört.

A hosszútávú versenyeket vidám ovis és küzdelmes kisiskolás futamok előzték meg.

És hogy mitől tihanyi a Tihany Cross terepfutás? Mert túl azon, hogy egy helyi sportos csapat minden évben fáradhatatlanul megszervezi versenyét, ezen a versenyen állt rajthoz a legtöbb tihanyi futó is.

Eredmények tihanyi szemmel:

4,2km-es rövidebb távon, a Buli futáson 74 versenyző közül abszolút első helyen ifjabb Bakos Péter (0:17:26) ért célba. Tőle csupán 8 másodperccel lemaradva, második helyen kimagasló teljesítménnyel a Tihanyi Bencés Iskola tanulója, Redencki Zsombor korosztályos bajnok követte. Ezen a távon futottak még Bakos Kinga (korosztályos 10. hely) és testvére Dorottya (23. hely). Juhos Anna (5. hely), iskolánk egykori tanára is versenybe szállt Bakos Péterné Ancival (8. hely) szeptember 22-én.

Negyedmaraton, ahol már nagyobb emelkedőkkel is meg kellett küzdeni, 109-en vettek részt, velük tihanyiként Dr. Kiss Domonkos a szenior korcsoportban küzdött meg a 19. helyen ért.

A félmaraton a 80-an indulóból, legjobb tihanyi idővel Gond Gergely (1:32:23) felnőtt korcsoport 5. helyen, Bertóti Regina (1:38:24), felnőtt korcsoportban 1. helyen, Pető Mónika szenior 5. helyen, Bakos Regina felnőtt korcsopotjában 7. helyen értek célba.

Az ovis futáson a tihanyi Nyuszi csoport diadalmaskodott. 14-en álltak rajthoz, köztük elsőként Déri Hunor, második helyen Kiss Rókus, harmadik helyen pedig testére Ákos ért célba.

Az iskolások 24 fős mezőnyéből sorrendben Legeza Bercel (2.oszt.), Redenczki Bulcsú (1.oszt.), Bartus Rebeka (1.oszt.), Bercsik Boglárka (1.oszt.) és Legeza Ilka (1.oszt.) versenyzett.

A szervezők, ezúton is gratulálnak mindenkinek a versenyen elért eredményekhez!

Az Egyesület rendíthetetlen lendülettel dolgozik új sportprogramokon, új sportesemények megrendezésén, melyek illeszkednek az évszakok ritmusához. Belátva, hogy a falu forgalma a nyári főszezonban igencsak terhelt programjaikat, leginkább a turisztikai elő és utószezonban szándékozzák megvalósítani.