Terepfutás, nordic walking, Ebike, úszás

Tihany Trail természetvédelem

2019.01.20

Tihany Trail versenyünket Magyarország első, 1952-ben létrehozott tájvédelmi körzetében, az ország egyik legváltozatosabb, legattraktívabb területén rendezzük meg. Az Európa Tanács pedig, 2003-ban adományozta a védett természeti területek Európa Diplomáját a Tihanyi-félszigetnek.
A versenyünk nyomvonala nagy részben a Lóczy-gejzír tanösvényen halad, ami a legérdekesebb természeti és kultúrtörténeti látnivalóit fűzi fel, köztük mintegy tucatnyi hévforráskúpot. Nem csoda hát, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak ezt a rendkívül értékes félszigetet, annak a természeti és a régészeti értékeit előírásokkal, jogszabályokkal, őrszolgálattal óvja és védi. A versenyünk a Nemzeti Park engedélye nélkül nem is valósulhatna meg, hovatovább 11 pontos természetvédelmi előírásnak kell eleget tennünk. Erről szeretnék most tájékoztatni benneteket.

A verseny során a vadon élő állatok zavarása, valamint a védett és fokozottan védett növények, állatok és ásványok, kőzetek gyűjtése, károsítása tilos, a Natura 2000 élőhely állapotának és értékeinek megőrzését kell szem előtt tartanunk.
A futóverseny során az útvonalat rövidíteni, attól eltérni szigorúan tilos, mert az útvonal védett és fokozottan védett természeti értékek élőhelyein, illetve azok közelében halad el.

Tudom, ilyenkor januárban a vegetáció téli álmát alussza, hogy az első hóvirágok és ibolyák csak a naposabb déli lejtőkön február végén fognak kinyílni. És te is tudod, hogy a terepfutók többsége elkötelezett természetvédő, akik nem szoktak telitorokból slágereket énekelni, vagy Tarzan kiáltásokkal ágról ágra ugrálni az erdőben, de mégis ki tudja? Lehet valakinek ez az első terepfutóversenye és még nem ismeri a terepfutó szabályokat! :D