Terepfutás, nordic walking, Ebike, úszás

Tihanyi sportemlékek 2017

2017.12.30

Lassan ugyan, de elérkezett a tél! Bentről, ahogy a karácsonyfa mellől szemlélem a Tihanyi-félsziget kietlen, meztelen erdőit, vonulatait, úgy elevenednek meg az idei év tömegsporteseményei.

Számos sportesemény honosodott meg nálunk és egyre többen terveznek ezekkel a programokkal.

Mivel is kezdhetném, ha nem a Téli Tihany Teljesítménytúrával, amit 2017-ben már a nyolcadik alkalommal rendezett meg a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület.

Minden évben, február elején, a holtszezonban, túrázók hada hódítja meg a félszigetet és teszik ezt szélben, fagyban, habár a téli név miatt inkább a hónak örülnének. Ez a vágy a szervezők részéről legtöbb alkalommal meg is valósult, de idén sajnos enyhe, az évszakhoz képest meleg időben csak a sarat lehetett dagasztani. De a természet mindig kárpótól, tudják ezt a természetjárók is, akik minden időben megtalálják a szépséget, ezért az a közel ezer túrázó sem volt elégedetlen, aki eljött, köztük a sok iskolás és felnőtt tihanyi túrázó.

A tavaszt hozzánk mindig a kerékpárverseny hozza el, ami a Magyar Kerékpáros Szövetség országos évadnyitó versenye és az Amatőr Bajnokság sorozat első etapja.

2017 márciusában 400 színesmezes versenyző érkezett, hogy kihajtsák a szuszt kerékpárcsodáikból. A látványos versenyen, sok helyen szédítő, akár 70 km-es sebességeket is elér a mezőny. A legnagyobb táv teljesítéséhez kilencszer kell körbe bringázni a félszigetet (110 km és 900 m-es szintemelkedés). A népes kisérő szurkolók ilyenkor megtöltik a falut.

Május végén rendezték meg a félsziget legnépesebb sportrendezvényét a Knauf Tihanyi Félmaratont. A szervezők fiatalos lendülettel, új színt hoztak a versenyrendezvények sorába. Pár év leforgása alatt a Balaton egyik legkedveltebb, legnépszerűbb futóversenyévé vált. Idén, harmadik alkalommal 3000-en álltak rajthoz! Szerintem ilyen népes sporteseményt még nem látott a falu. Lehetett párban, duóban és hármasban, trióban teljesíteni a félmaratont. Tihanyból is többen rajthoz álltak. Az iskolából két trió is indult, egy diák és egy "tanár" csapat állt össze, hogy versenyezzen. A diákok bizony végig a tanárok sarkában voltak, küzdelmük eredményeként a diákok a harmadik, a tanárok a második fokára állhattak a dobogónak. A versenyt egy jó kis parti követett. De jó lenne 2018-ban is a dobogón látni ezeket a csapatokat.

2017-ben nyáron elmaradtak úszásban a kihívást jelentő versenyek, mint az Öbölátúszás Balatonfüred és Tihany között és az I Love Balaton 2x Zamárdi- Tihany- Zamárdi távon.

Reméljük, jövőre együtt csobbanhatunk újra!

Nem tömegsport esemény, de szorosan Tihanyhoz kötődik a fogathajtás, hiszen több mint negyedévszázada rendeznek a félszigeten fogathajtóversenyt, ami évről évre, nyáron júliusban mindig szép számú közönséget vonz a Belső-tó partjára. Itt is jeleskednek tihanyiak, mint Baranyai Géza, aki 2010-ben bajnok is volt hazai közönség előtt és Csuti István, akik a Tihanyi Lovas Klub színeiben szoktak versenyezni.

És ha már a nyári időszaknál tartunk, akkor szintén meg kell említeni a vitorlássportot is. Ugyan a vitorlázás sem a tömegsportokhoz tartozik, de szintén szorosan kapcsolódik hozzánk. A Tihanyi Hajós Egylet 2002 óta foglalkozik eredményesen utánpótlás neveléssel. Közel 40 tehetséges fiatal edz rendszeresen Optimist, Cadet 420 és 470-es hajóosztályokban. Az egylet kötelékében pár éve még Érdi Mári olimpikon is itt vitorlázott.

A vidéki amatőrterepfutó versenyek között, egy különlegesség szokott lenni a Tihany Xtreme terepfutás. Különlegesség, hiszen mi szoktuk szívünk-lelkünk beleadni. Idén negyedik alkalommal, ősszel rendeztük meg. A viharos szél ellenére idén 224 futó állt a Belső-tó partjánál a rajtkapuba, hogy teljesítsék a kitűzött távokat. Ebben az évben 30 tihanyi futó versenyzett eredményesen.

Ezekkel a kedves emlékekkel búcsúzunk tőled, 2017!

2018-ban pedig visszavárunk minden sportos vendéget szeretettel Tihanyba!

Boldog Új Évet Kívánunk!